Arnhemse scholieren leren over waarde van schone leefomgeving

Afvalestafette 18 t/m 22 maart 2024

Afgelopen week gingen 3300 leerlingen van basisscholen, middelbare scholen, BSO’s en KinderWijkTeams de strijd aan tegen zwerfvuil tijdens de Afvalestafette. Gewapend met grijpers en zakken maakten ze Arnhem schoon én leerden over het belang van een schone leefomgeving. Uiteindelijk wisten ze maar liefst 13 kuub zwerfafval van straat te halen.  

Bijzondere vondsten 
Naast de gebruikelijke hoeveelheid sigarettenpeuken, plastic flessen en blikjes troffen de speurneuzen dit jaar ook bizarre vondsten aan. Schedels, een neppistool, toiletpotten, lachgaspatronen… er werden heel wat spannende dingen van de straat geplukt. 

“Eerder viel het me niet zo op, maar tijdens het opruimen zag ik pas hoeveel zwerfafval er ligt” vertelt een leerling van basisschool de Expeditie. Mooie inzichten, die precies illustreren waar het bij de Afvalestafette om gaat: goed zorgen voor je omgeving. Want jong geleerd, is oud gedaan.   

Leren en ervaren 
Voorafgaand aan de Afvalestafette kregen de kinderen een gastles van Natuurcentrum Arnhem over zwerfafval en de gevolgen ervan. Zo leerden ze over de verschillende soorten zwerfafval, de impact op het milieu en wat ze zelf kunnen doen om zwerfafval te verminderen. 

“Door kinderen op jonge leeftijd te betrekken bij zwerfafval, creëren we een bewustzijn dat ze hun hele leven meedragen. De Afvalestafette is een leuke en leerzame manier om ze te laten zien hoe belangrijk het is om samen zorg te dragen voor onze omgeving,” aldus Ingrid Hoffmann van Natuurcentrum Arnhem. 

Initiatiefnemers 
De Afvalestafette is een gezamenlijk initiatief van Natuurcentrum Arnhem, KinderWijkTeam en de Gemeente Arnhem. Met dit initiatief willen de organisatoren bewustwording en betrokkenheid stimuleren die nodig zijn om zwerfafval te verminderen.  

Deze website is een initiatief van

Design & development door Pixel Creation