Wil je meer weten?

Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen.

Je kunt je aanmelden via Fixi of door een e-mail te sturen naar afval@arnhem.nl. Na aanmelding ontvang je een afvalgrijper, afvalring, een hesje en afvalzakken van de gemeente Arnhem.

Nee, deelname is gratis. Je krijgt gratis materialen zodat je het afval veilig kunt opruimen.

Jazeker! Jullie zijn van harte welkom! Je kunt als buurtteam, schoolklas of vriendengroep samenwerken om Arnhem schoner te maken.

Het meeste zwerfafval bestaat uit verpakkingen zoals plastic flesjes, blikjes, snoeppapiertjes, sigarettenverpakkingen en peuken. Veel hiervan wordt achteloos weggegooid op straat of in de natuur.

Het afval dat je verzamelt, kun je laten ophalen door de gemeente of je brengt het naar het afvalbrengstation. Het afval wordt vervolgens verwerkt en zoveel mogelijk gerecycled.

In Arnhem zijn er twee afvalbrengstations. Voor de openingstijden en adresgegevens kijk je op de website van www.arnhem.nl

De exacte hoeveelheid varieert per jaar, maar dankzij de inzet van meer dan 1200 vrijwilligers wordt een groot deel van het zwerfafval opgeruimd. Dit heeft een enorm positieve impact heeft op onze stad.

Het is belangrijk dat je tijdens het opruimen handschoenen draagt en gebruik maakt van een afvalgrijper om contact met vuil te vermijden. In de Boerderijwinkels van Stadsboerderij de Korenmaat of Stadsboerderij Presikhaaf kun je een afvalgrijper, afvalring en hesje ophalen.

Pas op met gevaarlijk afval zoals glas, scherpe voorwerpen zoals naalden of chemisch afval. Hiervoor kun je een opruimmelding doen via Fixi.

Niet al het afval kun je oprapen en in de afvalbak doen. Sommige producten bevatten chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Voor dit soort afval kun je een melding doen via Fixi zodat het afval veilig opgeruimd wordt.

Ja, de afvalgrijper, afvalring en het hesje zijn bedoeld voor langdurig gebruik. Zolang je actief bent als vrijwilliger, kun je gebruik blijven maken van deze opruimspullen.

Heb je nog geen opruimspullen?
Op vertoon van jouw zwerfafvalpas kun je de opschoonmaterialen afhalen in de Boerderijwinkels van Stadsboerderij de Korenmaat of Stadsboerderij Presikhaaf. 

Dankzij jouw vrijwillige inzet blijft Arnhem Schoner! En daar zijn wij jou dankbaar voor. Jij zorgt ervoor dat de stad niet alleen schoner wordt, maar door regelmatig in jouw wijk afval op te ruimen, neemt de bewustwording rondom afval en milieu toe. Samen zorgen wij voor een betere leefomgeving.

Praat met buurtbewoners, deel je ervaringen op sociale media en nodig vrienden en familie uit om een keer mee te helpen. Samenwerken maakt het opruimen leuker en effectiever!

In Arnhem werken wij samen aan een schonere stad. Verschillende vrijwilligersgroepen en initiatieven zorgen ervoor dat onze straten en parken vrij blijven van zwerfafval. Van Heel Arnhem Schoon tot lokale werkgroepen zoals De Laar Schoon en Schoon Klarendal, iedereen doet mee om Arnhem mooi te houden.

Natuurlijk nemen wij ook deel aan de Landelijke Opschoondag en de wereldwijde schoonmaakactie World Cleanup Day.

Wil je ook meedoen? Bekijk wat jij kunt doen om Arnhem nog mooier te maken! 

Je kunt je medewerkers motiveren door het belang van een schone werkomgeving te benadrukken, duidelijke richtlijn te geven en zelf het goede voorbeeld te geven. Daarnaast kun je een beloning aanbieden voor medewerkers die actief bijdragen aan het schoonhouden van de omgeving. 

Er zijn verschillende alternatieven voor plastic wegwerpverpakkingen, zoals herbruikbare bekers en bakjes, biologisch afbreekbare verpakkingen en producten gemaakt van materialen zoals papier, karton, bamboe of suikerriet. 

De Omgevingswet bundelt verschillende bestaande wetten en regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving, zoals bouwen, milieu, waterbeheer en ruimtelijke ordening. Door de Omgevingswet kunnen gemeenten de regels aanpassen aan plaatselijke wensen en omstandigheden waardoor er ruimte is voor maatwerkoplossingen.  

De SUP richtlijn bestaat uit drie onderdelen: 

  1. een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten 
  2. een markeringsplicht voor producten die plastic bevatten 
  3. maatregelen om het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen te ontmoedigen 

Als je de 25 meter regel niet naleeft, riskeer je een boete. Inspecteurs kunnen controleren of er zwerfafval binnen deze zone aanwezig is en sancties opleggen als je niet aan de verplichtingen voldoet. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Vraag daarom afvalgrijpers en afvalring aan of plan een afspraak met een Schone Buurtcoach